Hungarian
The text is about the importance of learning about these heroes.


WE STILL HAVE SOME DUTIES

by Mr Imre Makai, teacher of History, Hungary


Ha egy érdeklődő ember megállítna valakit az utcán, és megkérdezné tőle hallotta-e már Henryk Sławik nevét, akkor valószínűleg értetlen arcot látna maga előtt. Ma Magyarországon nagyon kevesen ismerik ezt a nevet, nagyon kevesen tudják, hogy ő volt a „lengyel Wallenberg”.
Ha magyarázatot próbálnánk adni arra, miért ismeretlen az átlagember előtt e név, akkor első lépésként meg kell állapítanunk, hogy a legkevésbé az átlagember hibáztatható. A II. világháború után a rövid koalíciós időszakot követően egy olyan diktatórikus állam jött létre, amelyben nem volt célszerű akár Antall József, akár Raul Wallenberg, akár Henryk Sławik nevét emlegetni. Ezeknek, az embereknek a nevéről elsősorban nem az jutott az eszébe akkor regnáló rezsimnek, hogy több száz zsidó és nem zsidó ember életét mentették meg, hanem az, hogy a Szovjetunió nem nézte jó szemmel az ő tevékenységüket.
A rendszerváltást követően válhatott volna igazán ismerté ennek a három embernek a tevékenysége, hiszen nem véletlenül ismerte el tevékenységüket a jeruzsálemi
Yad Va-Sém emlékközpont.
2004-ben könyv jelent meg a Széphalom Könyvműhely gondozásában a lengyel
Lubczyk, Grzegorz tollából Henryk Sławik és Antall József történetéről.
Az igazság azonban az, hogy továbbra is csak igen kevesen ismerik ennek a három embernek a tevékenységét, és sajnos ma sem célszerű bizonyos körökben a holokausztról, mint népirtásról beszélni.Since 1997 Gunter Demnig, from Germany, has layed 12.500 bricks in 269 German, 10 Austrian and 12 Hungarian towns. The artist is planning to build 50 bricks in Hungary to commemorate the Jewish people who perished during the WWII.

DSC00551.JPG
DSC00553.JPG
DSC00554.JPG
DSC00555.JPG